Pi Hediyem Var! #7

2016 yılının üçüncü Pi Hediyem Var güvenlik oyunu ile tekrar karşınızdayım!

Önceki oyunlarda olduğu gibi, oyunu başarıyla tamamlayan üniversite öğrencileri arasında yapılacak bir çekiliş ile 1 adet Raspberry Pi 3‘ü, 1 öğrenciye hediye edeceğim. Önceki oyunda olduğu gibi bu oyunun da Pi sponsoru olan Sinara Labs ekibine hem kendi adıma hem de oyunseverler adına tekrar teşekkür ederim.

Oyunumuza gelecek olursak, kahramanımızın çalıştığı kurumun CEO’su, geçtiğimiz hafta bir konferansa katılmak için üç günlüğüne yurt dışına gitmiştir. Internete bağlanmak için konakladığı oteldeki kablosuz ağı kullanan CEO, bir web sitesini ziyaret etmeye çalıştığında siteyi görüntülemek için Adobe PDF Reader uygulamasını güncellenmesi gerektiğini içeren bir uyarı mesajı ile karşılaşmıştır. Bu uyarının yer aldığı web sitesinden indirdiği Adobe PDF Reader programını çalıştıran CEO’nun kullandığı Windows işletim sistemi, şüpheli davranışlar sergilediği için konu hemen kurumsal SOME çalışanı olan kahramanımıza aktarılmıştır. Otellerin kablosuz ağlarına bağlanan CEOları oltalama saldırıları ile hedef alan bir APT grubundan haberdar olan kahramanımız, CEO’nun indirmiş olduğu sahte Adobe PDF Reader programının bir kopyasını alarak hemen şüpheli programı analiz etmeye başlar.

Kahramanımız ilk iş olarak programda yer alan karakter dizilerini (strings) Windows Sysinternals‘ın strings aracı ile listelediğinde, çoğu karakter dizisinin aşağıdaki gibi gizlenmiş (encoded) olduğunu farkeder ve IDA yazılımı ile bu gizlenmiş karakter dizilerini çözmek için işe koyulur.

Yeljce(hR_
j[_dhIU(eo9[)cMjikcf
[DWc
d_jedY)Y(7MkU
99EKAE
[ihk
D8N:#7EI
^]_AjdZi_

Oyunu başarıyla tamamlamak için aşağıdaki tüm soruları, kod parçalarını ve ekran görüntülerini içerecek şekilde detaylı olarak yanıtlamanız gerekmektedir. Soruları yanıtlayabilmek için öncelikle https://www.dropbox.com/s/lu22c36fj2ujbwk/ctf7.zip?dl=0 adresinden incelenmesi gereken şüpheli yazılımı indirmelisiniz. (zip şifresi: infected)

Sorular;

  1. Gizlenmiş karakter dizilerini (encoded strings) çözen fonksiyonun adı (sub_xxxxx) nedir ?
  2. idapython eklentisinde çalışabilen Python kodu ile en az 75 gizlenmiş karakter dizisini otomatik olarak çözebilen betik dosyasını (script) hazırlayınız.
  3. Hazırladığınız betik dosyasını, en az 75 tane çözülmüş karakter dizisi ve betik dosyasının nasıl çalıştığını açıklayan bir yazıyı ile birlikte tarafıma gönderiniz.

Daha önce hediye kazanmamış olup çekilişe katılmak isteyenlerin, kanıtlarla (kod, ekran görüntüsü vs.) birlikte detaylı çözüm yolunu iletişim formu üzerinden veya e-posta ile adını, soyadını, yaşını, kendini tanıtan ve Raspberry Pi ile güvenlik üzerine yapmayı düşündüğü çalışmalarını anlatan bir yazıyı 31 Ağustos 2016 Saat 21:00‘a kadar iletmeleri gerekmektedir.

Oyunun çözüm yolunu içeren blog yazısı ilerleyen günlerde yayınlanacak olup, kazanan talihli bu sayfa ve Twitter hesabım üzerinden duyurulacaktır. Ayrıca zorlananlar için Twitter hesabım üzerinden zaman zaman ipuçları da yayınlanacaktır.

Hediye Pi

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More