GPS desteği olan son model iOS veya Android işletim sistemine sahip olan mobil cihazınız ile bir yandan tatilinizin keyfini çıkarırken diğer yandan o muhteşem kumsalın, denizin resmini çekip sosyal medya, resim paylaşım siteleri veya kendi web siteniz üzerinden takipçileriniz ile saat başı paylaşırken, evinizi soymak için sizi bu ortamlar üzerinden takip eden ve evinize girmek için en uygun zamanı kollayan hırsızın tatil beldesi ile eviniz arasındaki mesafeyi hesaplayarak kara veya havayolu ile en erken evinize ne kadar sürede varabileceğinizi hesaplamasına istemeden yardımcı oluyor olabilirsiniz. Nasıl mı ? Tabii ki çektiğiniz ve paylaştığınız resimlerinizde gizli olan Geotag ile.
Geotagging kısaca bulunduğunuz konumun enlem, boylam gibi coğrafi konum bilgilerinin fotoğraf, video, web sitesi, sms mesajları, QR Code gibi çeşitli ortamlara eklenmesidir. Günümüzde GPS ile donatılmış dijital fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlar sayesinde işletim sisteminin veya uygulamaların özellikle çekilen fotoğraflara coğrafi konum bilgilerini eklemesi güvenliğimizi tehdit etmekte ve biz son kullanıcılar için önem verilmesi, üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmektedir. Bu bilgiler JPEG dosya formatında çekilen fotoğraflara üst veri (metadata) olarak Exchangeable Image dosya biçiminde (EXIF) veya Extensible Metadata Platform (XMP) biçiminde eklenmektedir. Bu bilgiler, fotoğraf makinesi tarafından çekilen fotoğraflara vurulan ve gözle görülür olan zaman damgasından farklı olarak gözle görülmemektedir bu nedenle bu bilgileri görüntüleyebilmek için çeşitli araçlardan faydalanılmaktadır.
Her ne kadar bu bilgiler son kullanıcıların güvenliği için risk teşkil etse de suçluların yakalanmasında önemli rol oynayabilir. ABD’nin güneydoğusunda yer alan Alabama eyaletine ait kamu güvenliği daire başkanlığı web sitesini (dps.alabama.gov) 9 Şubat 2012 tarihinde hackleyen CabinCr3w hacking grubu üyesi ve Anonymous grubu destekçisi olan w0rmer rumuzlu bilgisayar korsanı, sitenin içeriğine kendi hazırladığı metni ve kız arkadaşının iPhone ile çekilmiş bikinili resmini ekleyerek FBI ajanlarının kendisini yakalamasını sağlamıştır. Nasıl sağlandığından kısaca bahsedecek olursam;
iOS’da Konum Hizmeti varsayılan (Location Services) olarak açık olarak gelmekte ve çekilen fotoğraflara Geotag bilgisi otomatik olarak eklenmektedir.
EXIF verisi, Firefox eklentisi olan Exif Viewer gibi gibi çeşitli araçlarla incelenebilmektedir. Exif Viewer eklentisi sayesinde görüntülenen fotoğrafa sağ tuş yapılarak View Image EXIF Data ile iglili veri görüntülenebilmektedir.
Bu eklenti, GPS enlem ve boylam bilgilerinin Google Haritalar üzerinden görüntülenmesine de imkan tanımaktadır.
Konum bilgilerinden bu evin w0rmer’ın kız arkadaşına ait olduğunu tespit eden FBI ajanları, 20 Mart 2012 tarihinde bu eve baskın yaparak w0rmer rumuzlu bilgisayar korsanına tutuklamışlardır. Ancak çoğunlukla Geotag bilgisi kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığı için özellikle akıllı telefon kullanıcıları için bu bilgileri paylaşmamaları önerilmektedir. Bunun için yapılması gerekenler;
Android kullanıcı iseniz;
Kamera uygulamasını çalıştırdıktan sonra menüden Settings menüsüne girin ve Geotagging veya Location Storage özelliğini devre dışı bırakın.
iPhone (iOs) kullanıcısı iseniz;
Settings > Privacy > Location Services menüsü altından Camera’yı off konumuna getirin.
Blackberry kullanıcısı iseniz;
Kamera simgesine basın daha sonra Menü butonuna ardından Options menüsüne girin ve son olarak Geotagging özelliğini Disabled yaparak devre dışı bırakın.
Geotag’li resimlerinizden bu bilgileri silmek için ise iPhone için deGeo uygulamasını, Android için ise Pixelgarde uygulamasını kullanabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.